Simple Story

specjalne menu w Quale

Victor Hugo w jednej ze swoich powieści stworzył słynną postać dzwonnika z Notre-Dame. Obraz miłości opisany w niej jest wzruszający, a epilog chyba u każdego czytelnika wyciśnie trochę łez. Nasza propozycja menu na Walentynki może aż tak nie wzruszy, ale na pewno poruszy kubki smakowe.

Wymyślam cię po trochu …

Dlaczego w ogóle wspominamy Paryż? Ponieważ pokręcimy się trochę po nim. Propozycja menu na Walentynki inspirowana jest Francją i kuchnią śródziemnomorską. Zaserwujemy Państwu osiem dań, pełnych wykwintnych dodatków rodem z Francji. Zaczniemy półwytrawnym aperitifem na bazie likieru St.Germain na poruszenie kubków smakowych. Następnie zaprosimy na ławeczkę do parku przy Champs-Élysées, gdzie spróbujecie klasyki paryskiego street foodu, czyli croque madam i croque monsieur. Stąd już dwa kroki nad Sekwanę. Tam skosztujecie świeżych ostryg. Nieopodal znajdziemy Luwr, gdzie smakować będziemy rillettes z gęsi, zaś niejedzących mięsa zapoznamy z naszym domowym serkiem fromage.

Zapatrzenie …

A co jest w Paryżu najbardziej okazałe? Oczywiście wieża Eiffla. To tam zaserwujemy Wam wykwintnego homara w towarzystwie ziemniaka pave z bisque’m krewetkowym. Wzniesiecie się do nieba. I o to nam chodzi, bo to wasz dzień.
Czy na pewno najlepsze kasztany są wciąż na Placu Pigalle? Sprawdzicie sami w kolejnym daniu.
Palais Garnier to okazały budynek opery paryskiej, gdzie usłyszymy niejeden wspaniały sopran koloraturowy, w naszym menu symbolizowany przez … kurczaki. Uwierzcie, to będzie wasza przygoda życia. Dla tych co mięsa nie ruszą, zagramy tenorem i altem w osobie pana selera i towarzyszącej mu świeżej trufli.

A planety szaleją …

Noc już w pełni, ale może jeszcze skoczymy na słodkie co nie co? Choćby ptyś z cytrynowo-estragonowym nadzieniem, którego znajdziemy w okolicach Placu Concorde. Mało? To może jeszcze Monte malinowe dla pełnego spełnienia waszych serc.

I wszystko to jednego szczególnego wieczoru i to nie w Paryżu, tylko w Łodzi, w Quale Restaurant i tylko w dniach 13, 14 i 15 lutego.
Kolację rozpoczynamy od godz. 17. Ostatnie rezerwacje przyjmujemy na godz. 21. Restauracja będzie czynna jak zwykle do ostatniego gościa.

Aperitif i osiem dań degustacyjnych – 290 zł/osoba
Pairing win do menu – 200 zł/osoba
Opcja menu mięsna i bezmięsna z owocami morza.
Możliwa jest też opcja wegetariańska bez owoców morza po wcześniejszym zgłoszeniu przy zakładaniu rezerwacji. Uwzględniamy również inne wykluczenia żywieniowe wskazane nam przy zakładaniu rezerwacji stolika.

Rezerwacje można dokonać poprzez stronę Rezerwacja
Zaliczka w kwocie 100 zł wpłacona na konto 18 1140 2004 0000 3802 7430 3037 będzie potwierdzeniem przyjęcia rezerwacji. Zaliczka nie jest obowiązkowa, ale w przypadku jej braku zastrzegamy sobie prawo do telefonicznego lub e-mailowego odwołania rezerwacji w sytuacji wykupienia kompletu miejsc w restauracji.

Szczegóły menu:

Aperitif
Gin Beefeater/Martini Bianco/St.Germain

Wymyślam Cię po trochu …

Chrupka Pani i Chrupki Pan, czyli Tost, kumpiak podlaski (jajko), beszamel serowy & sos prowansalski
Ostryga Gillardeau, winegret jabłkowy & kompresowane jabłko
Rillettes z gęsi, tartaletka, żelka figowa & pistacja, lub
Ser fromage, tarteletka, zioła & rzodkiewka

Zapatrzenie …

Homar, ziemniak pave & bisque krewetkowy
Kasztan, topinambur, korzeń pietruszki & krokiet ziemniaczany
Pierś supremé z kurczaka, ziemniaki mousseline, palony por, mini kukurydza & sos drobiowy, lub
Konfitowany seler, świeża trufla, chips z tapioki, świeże zioła & sos truflowy

A planety szaleją …

Ptyś cytrynowy z estragonem
Monte, orzech laskowy, chrupiąca pralina, pistacje w czekoladzie & świeże owocowe

Specjalne menu walentynkowe 2023